Ινδικές πίτες νααν
Naan bread – Ινδική παραδοσιακή συνταγή για πολύ λεπτές πίτες.
Υλικά: (για 5 μερίδες)
- 250 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού γάλα
για το γαρνίρισμα
- 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο λιωμένο
- 5 κουταλιές του γλυκού παπαρουνόσπορο ή σουσάμι
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι, την ζάχαρη, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ.
Αφού τα ανακατέψουμε ρίχνουμε το γάλα και το λάδι και δουλεύουμε καλά το μείγμα με τα χέρια για 10 λεπτά περίπου μέχρι να γίνει μια απαλή και ελαστική ζύμη χωρίς να κολλάει στα χέρια.
Αν μετά από 10 λεπτά πλασίματος, κολλάει ακόμα στα χέρια, προσθέτουμε λίγο περισσότερο αλεύρι.
Όταν έχει την επιθυμητή υφή η ζύμη, την πλάθουμε σε στρογγυλό σχήμα και την τοποθετούμε σε ένα μπολ που έχουμε λαδώσει ελαφρώς, σκεπάζοντας το με μια πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό χώρο για 20 λεπτά περίπου.
Ανάβουμε και προθερμαίνουμε τον φούρνο στο γκριλ σε μεσαία θερμοκρασία έχοντας τοποθετήσει μέσα ένα ταψί στην επάνω σχάρα για να ζεσταθεί.
Στην συνέχεια χωρίζουμε την ζύμη σε 5 ίσα μακρόστενα μέρη με λεπτό πάχος και γαρνίρουμε με τον παπαρουνόσπορο ή το σουσάμι.
Τα τοποθετούμε στο ταψί που είχαμε βάλει στον φούρνο και τα ψήνουμε στην επάνω σχάρα πάντα μέχρι να πάρουν ένα ανοιχτό καστανό χρώμα.
Όταν είναι έτοιμα, τα βγάζουμε τα αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο και σερβίρουμε όσο είναι ζεστά.