Μια συνταγή για παραδοσιακά γλυκά Χριστουγέννων, λίγο διαφορετική από τις άλλες.
Μπορεί να μην είναι τόσο διαδεδομένα όσο τα μελομακάρονα, όμως τα ισλί είναι ένα από τα παραδοσιακά γλυκά των Μικρασιατών για τις γιορτές των Χριστουγέννων.
Με μια τραγανή ζύμη που λιώνει στο στόμα, αλλά και γέμιση από καρύδι αρωματισμένο με κανελογαρίφαλο, τα ισλί βουτούν σε ευωδιαστό σιρόπι μελιού και γίνονται ακαταμάχητα.
Υλικά
1/2 ποτήρι ηλιέλαιο
120 γρ βούτυρο αγελάδος λιωμένο
Το χυμό από 2 μεγάλα πορτοκάλια / ½ ποτήρι
Ξύσμα από ½ πορτοκάλι
1 σφηνάκι ρούμι ή κονιάκ
1 κουταλάκι σόδα
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
½ κιλό αλεύρι
Για τη γέμιση:
150 γρ καρύδα χοντροσπασμένα
Κανέλα και γαρίφαλο
Για το σιρόπι:
1 ποτήρι νερό
1 ποτήρι μέλι
2/3 του ποτηριού ζάχαρη
Εκτέλεση
Βάζουμε το λάδι, το βούτυρο και τη ζάχαρη στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε να ασπρίσουν. Στη συνέχεια λιώνουμε τη σόδα και το μπέικιν στο χυμό πορτοκάλι και προσθέτουμε στο μείγμα της ζάχαρης.
Προσθέτουμε λίγο, λίγο το αλεύρι στον κάδο με το μίξερ σε λειτουργία και χτυπάμε ώσπου να πάρουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη. Αφήνουμε σκεπασμένη με πετσέτα, ιδανικά σε ζεστό μέρος, να ξεκουραστεί για 1 ώρα.
Παίρνουμε κομματάκια από τη ζύμη σε μέγεθος ενός καρυδιού και τα ανοίγουμε με το χέρι μας να ανοίξουν σε ένα στρογγυλό φυλλαράκι 6-7 εκατοστών.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης και προσθέτουμε ένα κουταλάκι σε κάθε κομμάτι ζύμης. Κλείνουμε το ισλί ενώνοντας τρεις άκρες της ζύμης στο μέσο του κομματιού και πιέζοντας να πεπλατυνθεί ελαφρά.
Στρώνουμε σε ταψί με λαδόκολλα, τοποθετώντας τα με την ένωση προς τα κάτω.
Τρυπάμε όλη την επιφάνεια κάθε κομματιού με ένα πιρούνι και βάζουμε στο φούρνο
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για 25 λεπτά περίπου
Στο μεταξύ βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι σε ένα κατσαρολάκι και αφήνουμε ώσπου να λιώσει το μέλι και η ζάχαρη. Αποσύρουμε από τη φωτιά
Σιροπιάζουμε τα ισλί κρύα, σε ζεστό σιρόπι. Βάζουμε μερικά στην κατσαρόλα και αφήνουμε για 1’ λεπτό περίπου. Στη συνέχεια, γυρίζουμε τα ισλί και από την ανάποδη και αφήνουμε ένα λεπτό ακόμη.