Σουφλέ ζυμαρικών από τον Άκη Πετρετζίκη

Σουφλέ ζυμαρικών από τον Άκη Πετρετζίκη

Για ένα πιο ελαφρύ πιάτο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γάλα, τυρί κρέμα και γκούντα χαμηλά σε λιπαρά.

Υλικά

Για τη μπεσαμέλ:

600γρ. γάλα
50γρ. βούτυρο
50γρ. αλεύρι
1 κύβος ζυμαρικών MAGGI
200γρ. γραβιέρα
200γρ. γκούντα
200γρ. τυρί κρέμα
250γρ. ζαμπόν σε κυβάκια 0,5 εκ. σοταρισμένο
1 κύβο ζυμαρικών MAGGI
αλάτι
πιπέρι

Για τα μακαρόνια:

250γρ. ριγκατόνι
ελαιόλαδο για πασπάλισμα
1 κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
2 φέτες ψωμί του τοστ
30γρ. γραβιέρα για πασπάλισμα
30γρ. γκούντα για πασπάλισμα
10 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι (μόνο τα φύλλα)


Εκτέλεση

Για τη μπεσαμέλ:

Βάλτε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα και ζεστάνετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει. Προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψτε με ένα σύρμα μέχρι να καβουρδιστεί λίγο το αλεύρι για 1-2 λεπτά.

Ξεκινήστε και προσθέστε λίγο λίγο το γάλα στο μείγμα με το αλεύρι και το βούτυρο και ανακατέψτε συνεχόμενα με το σύρμα για να μην κάνει γρομπαλάκια το αλεύρι.

Μόλις το βούτυρο και το αλεύρι απορροφήσουν το γάλα τότε ρίξτε την επόμενη κουταλιά γάλα. Συνεχίστε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει το γάλα.

Προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τα τυριά και δοκιμάστε.

Προσθέστε αλάτι και πιπέρι και αφαιρέστε από την φωτιά.

Στη συνέχεια, προσθέστε τα τυριά σε 5 δόσεις αφήνοντας κάθε δόση να λιώσει ανακατεύοντας, πριν ρίξετε την επόμενη.

Για το σουφλέ:

Bάλτε τα μακαρόνια να βράσουν σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, μειώνοντας τον χρόνο κατά 1-2 λεπτά μιας που θα ψηθούν και στο φούρνο.

Αφού τα σουρώσετε και κρυώσουν, ανακατέψτε τα με την μπεσαμέλ και προσθέστε το κρεμμυδάκι.

Αδειάστε το μείγμα σε ένα πυρέξ (20 x 30εκ.) και προθερμάνετε το φούρνο στους 220 °.

Βάλτε το ψωμί με το θυμάρι και τα τυριά στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια και χτυπήστε τα μέχρι να τριφτούν εντελώς.

Σκορπίστε το μείγμα πάνω από τα μακαρόνια και στάξτε λίγο ελαιόλαδο πάνω από όλα. Αφήστε στον φούρνο για άλλα 20 λεπτά μέχρι να ψηθεί όμορφα το φαγητό και να πάρει χρώμα από πάνω.

Το σουφλέ ζυμαρικών από τον Άκη Πετρετζίκη είναι έτοιμο για σερβίρισμα.


Πηγή

Σχετικά άρθρα