Σπιτική μαρμελάδα μπανάνας με την προσθήκη καβουρδισμένων αμυγδάλων για μια ιδιαίτερη γεύση.
Υλικά: (για περίπου 3 κιλά μαρμελάδα)
200 γραμμάρια καθαρισμένα αμυγδάλου
2 κιλά μπανάνες
1 1/2 κιλό ζάχαρη
300 ml νερό
τον χυμό από ένα λεμόνι
Προετοιμασία:
Αρχικά ξεκινάμε καβουρδίζοντας τα αμύγδαλα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15 με 20 λεπτά περίπου, μέχρι να αρχίσουν να βγάζουν άρωμα και να παίρνουν ένα ανοιχτό καστανό χρώμα. Όταν τα αμύγδαλα είναι έτοιμα, τα βάζουμε σε ένα επεξεργαστή τροφίμων και τα ψιλοκόβουμε. Στην συνέχεια καθαρίζουμε τις μπανάνες, τις κόβουμε σε μικρά κομματάκια και τις βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Από πάνω ρίχνουμε την ζάχαρη, το νερό και τα ψιλοκομμένα αμύγδαλα. Ψήνουμε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς και στην συνέχεια δυναμώνουμε την φωτιά και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Αφού πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε πάλι την φωτιά σε μέτρια και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 5 με 10 λεπτά μέχρι να δέσει, ανακατεύοντας συνεχώς. Όταν είναι έτοιμη κατεβάζουμε από την φωτιά, ρίχνουμε τον χυμό από το λεμόνι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για ακόμα ένα λεπτό. Τοποθετούμε σε αποστειρωμένα βαζάκια.