Κρητικές πίτες που γίνονται στο τηγάνι και πήραν την ονομασία τους από τον τρόπο που τυλίγονται, σαν τα σαρίκια που τύλιγαν στα κεφάλια τους οι Κρητικοί. Η κλασσική σαρικόπιτα περιλαμβάνει και ξινομυζήθρα.
Υλικά
για 4 μερίδες
ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ
500 γρ. Αλεύρι για Κρητικό Φύλλο ΜΥΛΟΙ ΚΡΗΤΗΣ
1 κ.σ. τσικουδιά
1 κ.σ. χυμό λεμονιού
1 κ.σ. Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Κορωνέικη ΑΒΕΑ
1 πρέζα αλάτι
250 γρ. νερό χλιαρό
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
1 ματσάκι σέσκουλα χονδροκομμένα
500 γρ. σπανάκι χονδροκομμένο
1 ματσάκι μάραθο ψιλοκομμένο
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
1 γρ. κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
200 γρ. Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Κορωνέικη ΑΒΕΑ
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, την τσικουδιά, τον χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο και το χλιαρό νερό και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια εύπλαστη ζύμη. Σκεπάζουμε και αφήνουμε στην άκρη.
Σοτάρουμε με το μισό ελαιόλαδο τα κρεμμύδια να μαραθούν για λίγο. Στη συνεχεία προσθέτουμε τα χόρτα και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να μαραθούν, Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Παίρνουμε ένα μικρό κομμάτι ζύμης και το ανοίγουμε με τον πλαστή.
Κόβουμε σε διάσταση 15 επί 30 εκατοστά περίπου, λαδώνουμε με ένα πινέλο και βάζουμε κατά μήκος λίγο από τη γέμιση που έχουμε φτιάξει.
Τυλίγουμε σε ρολό περικλείοντας τη γέμιση και περιστρέφουμε σε κυκλικό σχήμα το ρολό. Τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο.
Chef: Ιωάννης Αποστολάκης