Επειδή κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στη σοκολατόπιτα ακολουθεί συνταγή για σοκολατόπιτα νηστίσιμη, με πορτοκάλι και καρύδια, αντί για αβγά.
Υλικά
2 και ¼ φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φλ. ζάχαρη
¾ φλ. καρυδόψιχα τριμμένη (πολύ ψιλή)
2/3 φλ. κακάο
¼ κουταλάκι γλυκού αλάτι
½ κ.γλ. κανέλα
¼ κ.γλ. μοσχοκάρυδο
ελάχιστο γαρίφαλο
1 βανίλια
1/3 φλ. αραβοσιτέλαιο
2 κουταλιές σούπας ξύδι
ξύσμα από ένα πορτοκάλι (ακέρωτο)
1 και ½ φλ. χυμό πορτοκάλι (φρέσκο)
1 κ.γλ. σόδα φαγητού
Για την επικάλυψη
250 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
150 γρ. νερό
2 κ.σ. κονιάκ
λίγα καρύδια για τη διακόσμηση
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά καλά εκτός από τη ζάχαρη και τη σόδα.
Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε το αραβοσιτέλαιο, το ξίδι, τον χυμό πορτοκάλι όπου έχουμε ρίξει προσεκτικά τη σόδα γιατί φουσκώνει λίγο, καθώς και τη ζάχαρη, και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
Προσθέτουμε και τα υλικά που έχουμε στο πρώτο μπολ.
Ανακατεύουμε ώστε να ενωθούν καλά όλα τα υλικά και στρώνουμε το μίγμα μας σε ταψάκι στρογγυλό (Νο 28) ή τετράγωνο, αφού προηγουμένως το έχουμε λαδώσει ελαφρά και πασπαλίσει με λίγο αλεύρι για να μη μας κολλήσει το γλυκό.
Ψήνουμε το γλυκό σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου για 50-60 λεπτά περίπου.
Στο μεταξύ σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το νερό και πριν αρχίσει να βράζει ρίχνουμε μέσα τη σοκολάτα ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει και να γίνει ένα μίγμα γυαλιστερό και ομοιόμορφο.
Προσθέτουμε και το κονιάκ. Βγάζουμε το γλυκό μας από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει για 5-10 λεπτά, το περιχύνουμε με τη ζεστή σοκολάτα και πασπαλίζουμε, προαιρετικά, με τα καρύδια ή και με τρίματα σοκολάτας.
Τρώγεται ζεστή αλλά και κρύα.
Πηγή
Μοιράσου το στα social media