Συνταγή για κεφτεδάκια στον φούρνο. Κλασσικά αφράτα κοκκινιστά.
Υλικά
- 1 μελιτζάνα
- 100 γρ. βούτυρο Lurpak®, ανάλατο
- 2 μικρά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 2 κονσέρβες τομάτα κονκασέ
- 1 κουταλιά ζάχαρη
- 175 γρ. μοσχαρίσιου κιμά
- 175 γρ. αρνίσιου κιμά
- 75g τριμμένη φρυγανιά
- 1 κουταλάκι κανέλα σκόνη
- ½ κουταλάκι μπαχάρι σκόνη
- 1 κουταλάκι ξερή ρίγανη
- ½ κουταλάκι κύμινο σκόνη
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- 6 κλαδάκια μέντα ή δυόσμο χοντροκομμένο
- 20 γρ. μαϊντανό χοντροκομμένο
- 1 μέτριο αυγό, ελαφρώς χτυπημένο
Εκτέλεση
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 190ο C.
Κόβετε τη μελιτζάνα στη μέση και χαράζετε την εσωτερική της επιφάνεια. Λιώνετε 25 γρ. βουτύρου Lurpak® και το αλείφετε πάνω στη μελιτζάνα.
Πασπαλίζετε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι. Τοποθετείτε τα 2 μέρη της μελιτζάνας σε ένα ταψί και τα μαγειρεύετε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει αρκετά το εσωτερικό τους.
Αφαιρείτε τη σάρκα από τη μελιτζάνα με ένα κουτάλι και την αφήνετε στο πλάι, σε ένα μεγάλο μπολ.
Σοτάρετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο με 25 γρ. Lurpak σε ένα μικρό κατσαρολάκι, μέχρι να μαλακώσουν. Αφαιρείτε τα μισά από το σκεύος και τα τοποθετείτε στο μπολ με την σάρκα της μελιτζάνας.
Προσθέτετε τις τομάτες κονκασέ με την ζάχαρη, αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι στην κατσαρόλα με τα κρεμμύδια και σιγοβράζετε μέχρι να δέσει η σάλτσα (περίπου 30 λεπτά).
Εν τω μεταξύ, προσθέτετε στο μπολ με την μελιτζάνα και τα κρεμμύδια, τον μοσχαρίσιο κιμά, τον αρνίσιο κιμά, την τριμμένη φρυγανιά, τα μπαχαρικά και τα αποξηραμένα βότανα, το ξύσμα λεμονιού, τα φρέσκα μυρωδικά, το χτυπημένο αυγό, αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι και ζυμώνετε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Σε αυτό το σημείο, μπορείτε να τηγανίσετε ελαφρά ένα μικρό μέρος του μείγματος για να δοκιμάσετε τη γεύση και τα καρυκεύματα.
Πλάθετε το μείγμα των κεφτέδων σε 16 κεφτέδες με ίδιο μέγεθος.
Τους τοποθετείτε σε ένα πυρίμαχο σκεύος και στη συνέχεια τους καλύπτετε με τη σάλτσα ντομάτας.
Ρίχνετε σε μικρούς κύβους τα υπόλοιπα 50γρ. του βουτύρου Lurpak® και ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 30-40 λεπτά, μέχρι οι κεφτέδες να μαγειρευτούν πλήρως.
Σερβίρετε με ψωμί και σαλάτα.
Πηγή
Μοιράσου το στα social media