Το “Σουφικό” είναι φαγητό πολύ διαδεδομένο στην Ικαρία, το νησί που φημίζεται για την μακροζωία του, και αυτό διότι η Μεσογειακή διατροφή είναι συνήθεια! Το σουφικό είναι μια πολύ πλούσια πηγή βιταμινών και ευεξίας!
Υλικά:
- 1 μελιτζάνα κομμένη σε μέτρια καρέ
- 2 πατάτες μεγάλες κομμένες σε μέτρια καρέ
- 3 φλιτζάνια κολοκύθας κομμένη σε μέτρια καρέ
- 2 κολοκυθάκια μεγάλα κομμένα σε μέτρια καρέ
- 3 πιπεριές κομμένες σε μέτρια καρέ
- 4 ντομάτες τριμμένες
- 2 κρεμμύδια χοντροκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- ½ φλιτζάνι ζωμό λαχανικών
- 1/3 φλιτζάνι ούζο
- ½ φλιτζάνι μαϊντανό
- ½ φλιτζάνι μάραθο
- 1 κουταλιά της σούπας θρούμπη
- 1 κουταλιά της σούπας πελτές ντομάτας
- 2 κουταλιές της σούπας κάππαρη
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Αλατίζουμε τις μελιτζάνες καλά και τις αφήνουμε για μισή ώρα σε τρυπητό να ξεπικρίσουν.
Τις ξεπλένουμε και τις στραγγίζουμε.
Σε ένα μεγάλο σκεύος που μπαίνει και στο φούρνο σοτάρουμε στο μισό ελαιόλαδο τις πατάτες και την κολοκύθα.
Προσθέτουμε τη μελιτζάνα και τα κολοκυθάκια.
Αφαιρούμε και στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
Τα λαχανικά πρέπει να κρατάνε ελαφρά.
Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν, προσθέτουμε τις πιπεριές.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Ρίχνουμε τη ντομάτα και τον πελτέ διαλυμένο στο ζωμό.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι.
Αφήνουμε να πάρει μία βράση.
Προσθέτουμε τα λαχανικά και αφήνουμε να πάρουν μία βράση και να μαλακώσουν ελαφρά.
Ρίχνουμε το μάραθο, την κάππαρη και το θρούμπη ανακατεύουμε και σκεπάζουμε το σκεύος.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά.
Αφαιρούμε από το φούρνο και πασπαλίζουμε με μαϊντανό.
Σερβίρουμε ζεστό ή κρύο σε πήλινα σκεύη.