Υλικά:
1/2 κιλό γαρίδες μεσαίου μεγέθους
4-5 κ.σ. λάδι
1 κρεμμύδι ξερό, μέτριο, ψιλοκομμένο
1/2 μικρό βολβό μάραθου (φινόκιο) ψιλοκομμένο
1 κουτί ψιλοκομμένες ντομάτες ή 2 ώριμες φρέσκες ντομάτες
1 φλιτζανάκι του καφέ ούζο
1/2 κ.γ. μαραθόσπορο κοπανισμένο (προαιρετικά)
1 κ.γ. αλάτι κοφτό
1/2 κ.γ. πιπέρι
1 κ.γ. ζάχαρη (αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκες ντομάτες)
250 γρ. φέτα κομμένη σε κυβάκια
λίγο μαϊντανό για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τις γαρίδες και τις αφήνουμε με τα κεφάλια τους.
Βάζουμε 3-4 κ.σ. λάδι σε ένα τηγάνι και το αφήνουμε να κάψει. Προσθέτουμε τις γαρίδες και τις σοτάρουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να αλλάξουν χρώμα.Σβήνουμε με το ούζο. Με αυτό τον τρόπο θωρακίζουμε τις γαρίδες και κρατάμε τα υγρά τους χωρίς να τα αφήσουν στο φαγητό. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα άλλο τηγάνι βάζουμε το λάδι, που έχουμε δώσει στα υλικά, και το αφήνουμε να κάψει σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το φινόκιο και σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε τις ντομάτες και αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη (αν χρησιμοποιούμε) και το μαραθόσπορο. Αφήνουμε τα υλικά να βράσουν μέχρι να πιούν τα υγρά τους οι ντομάτες και προσθέτουμε τις γαρίδες με τη σαλτσούλα που υπάρχει στο τηγάνι και τη φέτα. Αφήνουμε όλα τα υλικά να βράσουν για ακόμη 1-2 λεπτά.
Σερβίρουμε γαρνίροντας με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.