Τσουρεκάκια κανέλας

Τσουρεκάκια κανέλας

Μπορούμε να προσθέσουμε στη γέμιση λίγες σταφίδες ξανθές. Για οικονομία χρόνου, μπορούμε να ανοίξουμε τη ζύμη σε ένα μεγάλο ορθογώνιο και, αφού απλώσουμε τη γέμιση, να το τυλίξουμε σε ρολό και να το κόψουμε σε ροδέλες.

Για να φουσκώσει το μίγμα με τη μαγιά, το γάλα και τη ζάχαρη μπορούμε να το αφήσουμε για 10 με 15 λεπτά περίπου, μέσα στον φούρνο στους 40°C με ένα κατσαρολάκι γεμάτο ζεστό νερό. Με αυτό το τρόπο δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες μέσα στον φούρνο υποβοηθώντας με την υγρασία και τους ατμούς του ώστε να φουσκώσει το μίγμα της μαγιάς

Υλικά

850 γρ. αλεύρι
1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
150 γρ. Flora με βούτυρο σε αλουμινόφυλλο
1 φλιτζ. τσαγιού γάλα (χλιαρό)
1 μαγιά (νωπή)
4 αυγά
Ξύσμα 1 πορτοκαλιού
1 πρέζα αλάτι
1 κουτ. γλυκού κάρδαμο (σκόνη)

Για τη γέμιση:

150 γρ. Flora με βούτυρο σε αλουμινόφυλλο
4-5 κουτ. σούπας κανέλα σκόνη
¾ φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη

Για το άλειμμα:

1 αυγό
1 -2 κουταλιές γάλα
Ζάχαρη χοντρή (προαιρετικά)


Εκτέλεση

Διαλύουμε τη μαγιά σε χλιαρό γάλα και προσθέτουμε τη μισή ζάχαρη. Αφήνουμε το μίγμα για 10 με 15 λεπτά περίπου, να φουσκώσει. Ρίχνουμε σε μεγάλη λεκάνη το αλεύρι κοσκινισμένο, την υπόλοιπη ζάχαρη, το αλάτι, τα αυγά ελαφρά χτυπημένα, το κάρδαμο και το ξύσμα πορτοκαλιού και λιωμένο το flora με βούτυρο. Ανακατεύουμε και κάνουμε μία λακκούβα στο κέντρο. Ρίχνουμε το μίγμα της μαγιάς και ανακατεύουμε.

Ζυμώνουμε για 5 λεπτά περίπου, μέχρι να πετύχουμε μια αφράτη και εύπλαστη ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια (αν χρειαστεί, μπορεί να προσθέσουμε λίγο ακόμη αλεύρι). Πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα, τη σκεπάζουμε με πετσέτα κουζίνας και την αφήνουμε σε ζεστό σημείο να φουσκώσει, για 1 ώρα περίπου.

Στη συνέχεια, αναμειγνύουμε σε μπολ την κανέλα με τη ζάχαρη. Παίρνουμε μικρές μπαλίτσες από τη ζύμη και τις ανοίγουμε με πλάστη σε μακρόστενες λωρίδες, πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια. Αλείφουμε τη ζύμη με λίγο λιωμένο Flora με βούτυρο σε αλουμινόφυλλο και πασπαλίζουμε με το μίγμα κανέλα-ζάχαρη.

Τυλίγουμε τις λωρίδες σε ρολό και τις τοποθετούμε σε χάρτινες θήκες για cupcake. Επαναλαμβάνουμε, μέχρι να τελειώσει η ζύμη.

Αφήνουμε τα ρολάκια σε ζεστό σημείο για 45–50 λεπτά, να φουσκώσουν. Κατόπιν, τα αλείφουμε με το αυγό ελαφρά χτυπημένο με το γάλα και, εάν θέλουμε, τα πασπαλίζουμε με τη χοντρή ζάχαρη.

Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 25 λεπτά περίπου.

Πηγή

Σχετικά άρθρα