Ιταλική βασιλόπιτα (τύπου Panettone)

Ένα πολύ αφράτο κέικ που η υφή του μοιάζει λίγο με τσουρέκι και είθισται να τρώγεται τα Χριστούγεννα.


Υλικά για 8 μερίδες

Για το προζύμι:

  • 75 γρ. αλεύρι μαλακό
  • 40 ml. χλιαρό νερό
  • 10 γρ. ξερή μαγιά

Για την πρώτη ζύμη:

  • Το προζύμι
  • 90 γρ. αλεύρι μαλακό
  • 60 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 45 γρ. ζάχαρη
  • 40 γρ. βούτυρο ΝΟΥΝΟΥ
  • 15 γρ. ξερή μαγία

Για τη δεύτερη ζύμη

  • 2 αυγά
  • 8 γρ. μέλι
  • 180 γρ. αλεύρι μαλακό
  • 120 γρ. αλεύρι Σκληρό
  • 240 γρ. ζαχάρη
  • 2 κρόκους αυγών
  • 4 γρ. αλάτι
  • 2 βανίλιες
  • 115 γρ. βούτυρο ΝΟΥΝΟΥ
  • 150 γρ. σταφίδες ή έτοιμο μείγμα αποξηραμένων φρούτων

Εκτέλεση

Για το προζύμι:

Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ, τα ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη, σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα και την αφήνουμε να φουσκώσει μέχρι να διπλασιάσει τον όγκο της.

Για την πρώτη ζύμη:

Προσαρμόζουμε στο μίξερ τον γάντζο και τοποθετούμε στον κάδο το προζύμι μαζί με όλα τα υλικά εκτός από τη ζάχαρη και το βούτυρο ΝΟΥΝΟΥ.

Βάζουμε σε λειτουργιά το μίξερ και αφού χτυπήσουμε για 5 λεπτά προσθέτουμε το βούτυρο ΝΟΥΝΟΥ με τη ζάχαρη χτυπώντας μέχρι να ενσωματωθούν στη ζύμη.

Σκεπάζουμε ξανά με μια πετσέτα και αφήνουμε μέχρι να διπλασιαστεί.

Για τη δεύτερη ζύμη:

Εάν θα χρησιμοποιήσουμε έτοιμο μείγμα αποξηραμένων φρούτων (αντί για σταφίδες) θα πρέπει να τα έχουμε βάλει νωρίτερα σε ένα μικρό μπολάκι με νερό ώστε να μαλακώσουν καλά.

Όπως είναι η πρώτη ζύμη στον κάδο προσθέτουμε τα ολόκληρα αυγά, το μέλι και όλο το αλεύρι.

Ζυμώνουμε με το γάντζο του μίξερ μέχρι η ζύμη να στεγνώσει.

Τότε προσθέτουμε τους κρόκους και συνεχίζουμε μέχρι να απορροφηθούν.

Μόλις γίνει αυτό ρίχνουμε τη ζάχαρη, το αλάτι και τις βανίλιες.

Αφού απορροφηθεί προσθέτουμε το βούτυρο ΝΟΥΝΟΥ, και τα αποξηραμένα φρούτα ή τις σταφίδες αφού πρώτα τα πασπαλίσουμε με λίγο αλεύρι για να μην κάτσουν στον πάτο της ζύμης.

Τοποθετούμε τη ζύμη στο ειδικό χαρτόνι για panettone και το αφήνουμε να διπλασιαστεί.

Μόλις αυτό γίνει, το βάζουμε στο φούρνο που έχουμε προθερμάνει στους 200 βαθμούς στον αέρα και το ψήνουμε για 10 λεπτά. Στη συνέχεια κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 180 και ψήνουμε για άλλα 45-50 λεπτά.

Αφού ψηθεί το panettone περνάμε δύο ξύλινα καλαμάκια στην κάτω πλευρά του και τα στηρίζουμε πάνω σε δύο ίσα σκεύη αφήνοντας το panettone να ξεκουραστεί ανάποδα στον αέρα ώστε να μη χαθεί ο όγκος του.

Tip!
Αν δεν προορίζεται η συνταγή για παιδιά, μπορείτε να μουλιάσετε τα αποξηραμένα φρούτα σε κονιάκ.

Πηγή

close

Newsletter
Κάνε εγγραφή για να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα, τις προτάσεις, τις συνταγές και τους διαγωνισμούς

Επιθυμώ να λαμβάνω ενημερώσεις για : (επέλεξε όσα σε ενδιαφέρουν) *

Για να είναι έγκυρη η εγγραφή σου στο ενημερωτικό email, θα πρέπει να κάνεις επιβεβαίωση του email σου, αμέσως μετά από την εγγραφή σου εδώ, στο μήνυμα που θα σταλεί στο ηλεκτρονικό σου ταχυδρομείο.
Αν δεν γίνει επιβεβαίωση, δεν θα μπορείς να λαμβάνεις ενημερωτικά email.

Μοιράσου το στα social media
Κατηγορίες: ΓΛΥΚΑ και ΣΥΝΤΑΓΕΣ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *