Λουκουμάδες, το αγαπημένο γλυκό των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής. Σε αυτή την συνταγή τους φτιάχνουμε με σιρόπι από γλυκό Σαμιώτικο κρασί.
Υλικά:
- 640 γρ. αλεύρι
- 640 ml. νερό χλιαρό
- ½ κ.γ. αλάτι
- ½ κ.γ. ζάχαρη
- 16-18 γρ. μαγιά μπύρας
- λάδι για τηγάνισμα
Για το σιρόπι:
- 200 ml. γλυκό Σαμιώτικο κρασί (Samos vin doux)
- 50 γρ. ζάχαρη
- 1 ξυλαράκι κανέλας
Εκτέλεση:
Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά.
Ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει η ζύμη νερουλή, χωρίς σβόλους.
Τη βάζουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.
Βάζουμε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα να κάψει.
Παίρνουμε κουταλιές από το χυλό και τις βουτάμε στο λάδι που έχουμε αφήσει να κάψει σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Αφήνουμε τους λουκουμάδες να πάρουν χρώμα και τους αποσύρουμε από την κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα.
Τους αφήνουμε σε μια πιατέλα που έχουμε στρώσει με απορροφητικό χαρτί.
Στο μεταξύ φτιάχνουμε το σιρόπι.
Για το σιρόπι:
Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε κατσαρολάκι και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά.
Αφήνουμε τα υλικά να σιγοβράσουν για 10-12 λεπτά (μετράμε από το σημείο βρασμού).
Κατεβάζουμε από τη φωτιά, αφήνουμε να κρυώσει, αφαιρούμε το ξυλαράκι κανέλας και περιχύνουμε τους λουκουμάδες μας με το σιρόπι.
Μοιράσου το στα social media