Παραδοσιακή συνταγή για γαλατόπιτα Σαρακατσάνικη.
Υλικά:
- 8 φύλλα για πίτες
- 250 γρ. τυρί φέτα τριμμένη
- 1,5 κιλό γάλα
- 1/4 κ.γ. αλάτι
- 3 κούπες αλεύρι
- 1 αβγό
- λάδι
- ζάχαρη και κανέλα προαιρετικά
Συνταγές μαγειρικής, προτάσεις, μικρά μυστικά της κουζίνας.
Υλικά:
Εκτέλεση:
Βάζουμε σε κατσαρόλα το γάλα και το αλεύρι.
Ανακατεύουμε τα υλικά συνεχώς και προσθέτουμε το αλάτι.
Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να φτιάξουμε την κρέμα, μέχρι να πήξει δηλαδή αλλά όχι πολύ.
Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει.
Λαδώνουμε ή βουτυρώνουμε ένα ταψί, στρώνουμε το πρώτο φύλλο.
Βάζουμε το δεύτερο αρχίζουμε να ρίχνουμε λάδι και φέτα ανάμεσα στα φύλλα.
Όταν βάλουμε όλα τα φύλλα γυρίζουμε τις άκρες τους προς τα μέσα.
Αδειάζουμε την κρέμα πάνω από τα φύλλα προσέχοντας να πάει παντού.
Χτυπάμε ένα αυγό με ελάχιστο γάλα και το ρίχνουμε από πάνω για να πάρει χρώμα, όταν ψηθεί, η πίτα.
Την ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο, στους 180-200 βαθμούς για 45 λεπτά.
Πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλα αν θέλουμε.