Χορτόπιτα – Συνταγή για παραδοσιακή πίτα με χόρτα, σπανάκι και τυρί φέτα.
EXTRA TIP
Μπορείτε πολύ εύκολα να μετατρέψετε την συγκεκριμένη συνταγή σε νηστίσιμη αφαιρώντας από τα υλικά την φέτα και το βούτυρο.
Υλικά
- 4 χοντρά χωριάτικα φύλλα
- 2 συσκευασίες χορτόπιτα Φρεσκούλης
- 1 συσκευασία σπανάκι Φρεσκούλης
- 4 κουταλιές ελαιόλαδο
- 4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα Φρεσκούλης
- 1 πράσο ψιλοκομμένο Φρεσκούλης
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 κουταλιές βούτυρο
- 300 γραμμάρια φέτα χοντροσπασμένη
- ½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
- ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 3 αυγά
- Ελαιόλαδο για τα φύλλα
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Τοποθετείτε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε το ελαιόλαδο.
Σοτάρετε, τμηματικά για όσες φορές χρειαστεί, το μείγμα για χορτόπιτα και το σπανάκι για 2-3 λεπτά μέχρι να μαραθούν.
Όταν είναι έτοιμα τα τοποθετείτε σε ένα σουρωτήρι με ένα μπολ από κάτω και τα πιέζετε ελαφρώς γα να φύγουν τα περιττά υγρά.
Ξαναβάζετε το βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά να ζεσταθεί, προσθέτετε το βούτυρο να λιώσει και σοτάρετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια μαζί με το πράσο και το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας διαρκώς, μέχρι να μαραθούν αλλά να μην πάρουν χρώμα.
Σε ένα μεγάλο μπολ τοποθετείτε το περιεχόμενο του τηγανιού μαζί με τα σοταρισμένα χορταρικά, την φέτα, τον ψιλοκομμένο άνηθο, τον μαϊντανό, τα αυγά, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύετε καλά.
Περνάτε, με την βοήθεια ενός πινέλου, ελαιόλαδο ένα στρογγυλό αντικολλητικό ταψί, στρώνετε το πρώτο φύλλο, το οποίο περνάτε και αυτό με ελαιόλαδο και τοποθετείτε το δεύτερο φύλλο από πάνω σχηματίζοντας ένα σταυρό, για να καλύψετε όλη την επιφάνεια του ταψιού.
Απλώνετε καλά την γέμιση σε όλη την επιφάνεια του ταψιού και στρώνετε τα υπόλοιπα 2 φύλλα, το ένα κάθετα και το άλλο οριζόντια, όπως και τα κάτω, λαδώνοντας το κάθε ένα ξεχωριστά.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ο κελσίου για 40-50 λεπτά, μέχρι να ψηθούν τα φύλλα και να πάρουν ένα ωραίο χρώμα.
Όταν η πίτα είναι έτοιμη την αποσύρετε από τον φούρνο και την αφήνετε να κρυώσει λίγο πριν την κόψετε.
Πηγή
Μοιράσου το στα social media