Μελιτζάνες παπουτσάκια χωρίς μπεσαμέλ

Μελιτζάνες παπουτσάκια

Μια παραδοσιακή συνταγή για μελιτζάνες στον φούρνο, γνωστές και ως “μελιτζάνες παπουτσάκια” στην εύκολη εκδοχή τους, χωρίς μπεσαμέλ. Μπορείτε να τις απολαύσετε ως κυρίως πιάτο, συνοδευόμενο με πατάτες στον φούρνο για μια απόλυτα γευστική ελληνική συνταγή!


Υλικά για 4-6 παπουτσάκια

  • 2-3 μεγάλες μελιτζάνες
  • 500 γραμμάρια κιμάς (μοσχαρίσιος ή αρνίσιος)
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 καρότα, ψιλοκομμένα
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένη ντομάτα
  • 1/4 φλιτζάνι φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1/4 φλιτζάνι φρέσκο βασιλικό, ψιλοκομμένο
  • 1/2 κουταλάκι γλυκού κανέλα
  • Αλάτι και πιπέρι, για γεύση
  • Ελαιόλαδο, για το ταψί
  • Φέτες τυρί γκούντα ή κεφαλοτύρι, για την κορυφή (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C.

Ξεπλένετε τις μελιτζάνες, αφαιρείτε το κοτσάνι και τις κόβετε κάθετα στη μέση.

Χαράξτε με ένα μαχαίρι το εσωτερικό των μελιτζανών και αλατίστε τις ελαφρώς. Τοποθετείστε τις σε ένα λεκανάκι με νερό για περίπου 30 λεπτά, όσο θα ετοιμάζετε τον κιμά ώστε να ξεπικρίσουν.

Σε ένα τηγάνι, ψήστε τον κιμά με το κρεμμύδι, με τα καρότα και το σκόρδο μέχρι να ψηθούν και να γίνουν χρυσαφί.

Headersalt
Σφάλμα RSS: WP HTTP Error: cURL error 60: SSL certificate problem: certificate has expired

Προσθέστε την ψιλοκομμένη ντομάτα, τον μαϊντανό, τον βασιλικό και την κανέλα στο τηγάνι.

Αλατοπιπερώστε κατά προτίμηση και ανακατέψτε καλά.

Ξεπλύνετε και στεγνώστε τις μελιτζάνες από το αλάτι και το νερό.

Τοποθετήστε τις σε ένα λαδωμένο ταψί με την κομμένη πλευρά να ακουμπά στο ταψί και βάλτε τις στο φούρνο για 30 με 40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.

Αφού τις βγάλετε από τον φούρνο, γεμίστε τις μελιτζάνες με το μείγμα κιμά και λαχανικών.

Αν θέλετε, μπορείτε να τοποθετήσετε μια φέτα τυρί γκούντας ή κεφαλοτύρι πάνω από κάθε μελιτζάνα.

Ρίξτε λίγο ελαιόλαδο πάνω από τις μελιτζάνες.

Τις βάζετε ξανά στον φούρνο και τις ψήνετε άλλα 5 λεπτά μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα το τυρί.

Αφήστε τις μελιτζάνες να κρυώσουν ελαφρώς πριν τις σερβίρετε.

Newsletter
Κάνε εγγραφή για να μαθαίνεις πρώτος όλα τα νέα, τις προτάσεις, τις συνταγές και τους διαγωνισμούς

Επιθυμώ να λαμβάνω ενημερώσεις για : (επέλεξε όσα σε ενδιαφέρουν) *

Για να είναι έγκυρη η εγγραφή σου στο ενημερωτικό email, θα πρέπει να κάνεις επιβεβαίωση του email σου, αμέσως μετά από την εγγραφή σου εδώ, στο μήνυμα που θα σταλεί στο ηλεκτρονικό σου ταχυδρομείο.
Αν δεν γίνει επιβεβαίωση, δεν θα μπορείς να λαμβάνεις ενημερωτικά email.

Μοιράσου το στα social media