Υλικά:
1 φλ.τσ. ζάχαρη
1/4 φλ.τσ. νερό
1/2 φλ.τσ. βούτυρο
1/2 φλ.τσ. κρέμα γάλακτος
1 κ.γ. βανίλια
μια πρέζα αλάτι
Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη. Αφήνουμε τη ζάχαρη να λιώσει, σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε κατά διαστήματα. Η διαδικασία αυτή θα διαρκέσει περίπου 4-5 λεπτά. Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία και συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε τη sauce μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα (7-8 λεπτά). Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε καλά τα υλικά, αφήνουμε την καραμέλα να κρυώσει και την αποθηκεύουμε σε βαζάκια.
Τιp: Καλό είναι όταν φτιάχνουμε καραμέλα να ανακατεύουμε μόνο το μίγμα που είναι στον πάτο της κατσαρόλας και να μην παίρνουμε καθόλου από τα τοιχώματα της κατσαρόλας γιατί υπάρχει κίνδυνος να κρυσταλλώσει η καραμέλα μας!